Het was een lastig gesprek vandaag. Ik wilde iets overbrengen en ja, er zat kritiek in verpakt, maar ook compliment. Ik was zo stellig, zei mijn klant.

Het stoort me dat ik niet meer precies weet wat ik antwoordde, maar weet wel dat ik voor haar -en mijzelf-  duidelijk heb gemaakt dat in het huidige online landschap niet langer het resultaat, maar het proces het doel is.

Er is geen ander resultaat meer dan een leerresultaat

Nu, nadenkend over dat toch wonderlijke gesprek, wil ik vooral uitvinden hoe ik, misschien wel door haar weerstand, gaande het gesprek zelf eigenlijk pas goed ben gaan begrijpen dat dit zo is. Misschien vat ik het punt wel als ik stel dat de veranderingen in zo ongeveer alles op dit moment zo snel gaan, dat er geen ander eindresultaat meer is dan een leerresultaat. De snelheid van veranderingen laat het woord ‘definitief’ langzaam uit ons vocabulaire verdwijnen, net als ‘perfect’. Steeds meer projecten bestaan uit een concept en een aanname waarna we het samen gewoon ‘gaan doen’ en gaandeweg ontdekken we samen, zowel klant en uitvoerders, wat werkt en wat niet werkt. En dat vertelde ik haar, en misschien wel zo stellig, omdat ik juist zei dat er geen stelligheid meer is.

Gaat het over problemen of over een groeipad?

Het gesprek ging over mijn analyse van de huidige online kanalen van de klant. Ik prijs mijzelf altijd gelukkig als ik een ongeslepen diamant vind, waar alleen maar ziel en persoonlijkheid bij elkaar gebracht hoeven te worden en het klopt, en dat straalde ik ook uit. Zij zat echter heel anders in het gesprek. Zij had een aantal problemen geformuleerd en verwachtte van mij oplossingen te horen. We bevonden ons als het ware ieder in een andere dimensie van het onderwerp.

En dat proces werd interessant. Ik kwam niet met hèt antwoord. Met stelligheid durf ik te beweren dat dat er in het huidige online landschap niet is. Een site is nooit af en sociale media is sowieso een levend proces en niet eens bij benadering een ding te noemen met wat voor vorm van defintiefheid dan ook. Ik kwam niet met een groot ding, maar met tientallen kleine inkoppertjes waarmee een proces begonnen kon worden. Maar het mooie van haar benadering van het geheel, als een set problemen waar een oplossing voor gevonden moest worden, was dat ik gedwongen werd om het echt als zodanig te gaan formuleren.

Het gesprek verliep taai, maar we schiepen toch samen de contouren van een mogelijke  manier om de diamant te slijpen en daar ook vanuit te gaan, en niet langer in problemen te denken. Later die middag belde ze me en vertelde me dat het muntje gevallen was. Laten we het gewoon zo gaan doen.

En nu geniet ik van ons gezamenlijke inzicht. Er zitten meerdere ongeslepen diamantjes in.