Wat is je vak eigenlijk? Deze vraag blijft een rode draad in mijn werkend bestaan. Omdat mijn werk zich altijd midden in de digitale revolutie heeft afgespeeld, vindt dat wat mijn vak is zich minstens iedere vijf jaar opnieuw uit. Dat wat vijf jaar geleden erg moeilijk was, of zelfs onmogelijk is vandaag met één druk op de knop te doen. Het maken van websites was ooit echt specialistenwerk. Nu kies je een stijltje, freubelt en moppert wat, vervolgens voeg je er jouw smaak en ideeën aan toe en je bent onderweg. Nog net niet zo makkelijk als de was doen. Heerlijk. Want nu kan ik me bezighouden met wat veel belangrijker is: het soort was waar je mee aan het werk wil gaan!

 

Het besmetten van de early majority

De afgelopen twee jaar heb ik twee nieuwe soorten ’vakken’ ontwikkeld. Ik blijk op mijn best te zijn als ik mijn passie voor groen, tuinieren, koken, voedsel en duurzaamheid combineer met mijn kennis over online strategie en online techniek. Er ontstaat dan iets extra’s en veel meer energie dan wanneer die combi er niet is. En het tweede dat ik heb ontdekt is wat je terugziet in de titel: ik blijk het ontzettend leuk te vinden om vernieuwende ideeën die bij de early adopters zijn ontstaan verder te brengen en er de volgende groep, de early majority, mee te besmetten, zodat zij het idee weer verder brengen naar de echte meerderheid.

 

Online juist mengen met offline

In de praktijk kan dat besmetten verschillende vormen aannemen. Natuurlijk ontwikkelde ik de vorm van (online) campagnes, of het schrijven van blogs en artikelen  en sociale media. Ook heb ik een online magazine de wereld in geschopt, maar de kracht ontstaat pas echt als je online combineert met offline, met echte ontmoetingen. Dus organiseer ik de laatste tijd steeds vaker ook offline events, tot complete congressen toe.

 

Besmetten is geweldig

Als je dit werk doet, dan maak je op een dag mee dat een door jou gelanceerd idee wordt overgenomen. Dat is een geweldig moment. Als anderen over jouw teksten of beelden gaan discussiëren of ze doorgeven alsof het hun eigen ideeën zijn, weet je dat de beweging op gang is gekomen. En als het dan een mooi idee was, over groen of over duurzaamheid of gezondheid, dan weet je dat je de mensen en de wereld een klein beetje hebt geholpen. En dat is dan die extra kwaliteit waar ik meer van wil.