Linkedin wordt steeds leuker, doordat er  steeds meer blogs worden gepost van influencers die ik dan weer kan volgen. Ik vind dit een sterke strategie en al bladerend door een update kwam ik deze tegen: The #1 Career Mistake Capable People Make. Deze blog van Greg McKeown gaat over ‘your highest point of contribution’ wat natuurlijk ook your highest point of satisfaction en achievement is.

Ik ben typisch iemand die niet een heel uitgesproken herkenbaar talent heeft, maar gewoon een goed stel hersens, flinke praktische handigheid en dus als denker èn doener alles wel zo’n beetje kan. Het is vast niet helemaal toevallig dat ik het online vak ben ingerold want denker/doeners zijn in ieder geval goede pioniers die veel voor elkaar krijgen, ook als het lastig is.

Succes draagt zijn eigen einde in zich als je dezelfde successen begint te stapelen

Maar, ik ben nu 48 jaar oud en heb een lange lijst ervaringen op mijn cv staan die je nog het beste kunt omschrijven  als ‘ik heb in mijn carrière ontzettend veel lastige online, organisatorische en technische problemen voor allerlei soorten organisaties opgelost’. Is dat dan mijn talent, mijn highest point of contribution? Volgens Greg McKeown is dat doorstapelen op bestaande ervaringen en niet je hoogste kunnen. Je kunt het daar heel druk mee hebben en er ook steeds beter in worden, en deze kwaliteiten worden heel vaak gevraagd, maar er komt een dag dat dit een doodlopende weg wordt. Want wie ben ik dan? Iemand die vooral heel veel gedaan heeft en dat is fijn en prachtig, maar, paradoxaal genoeg: teveel van hetzelfde ‘goed’ gaat tegen je werken. Mijn hoogste kunnen ontstaat pas als mijn talenten, de markt of de wereld en mijn passie bij elkaar komen in één punt. En, nog veel belangrijker, ik word dan niet langer herkend en gezien als iemand die veel dingen goed kan oplossen, maar als iemand die één ding echt supergoed kan!

De flikkerende lightbulb

Dit was wat Oprah Winfrey zo’n ‘lightbulb’ moment noemde. Niet meer stapelen, maar dat ene ding gaan doen waar ik echt uniek om ben!  Nee, het is niet zo dat ik hier niet vaker aan gedacht heb, integendeel, it is the story of my life: wat is nou dat ene talent, waar ben ik nou echt uniek in? De lightbulb van deze blog was dat het voortborduren op dat wat ik best goed kan voor het eerst als een stapel werd neergezet die erop staat te wachten om op een dag om te vallen. Niet alleen komen er elke dag jongere mensen bij die dan gelukkig niet zo’n overweldigende stapel hebben staan, en nog zeer gepassioneerd stapelen, maar zelf begin ik het stapelen ook ergens heel saai te vinden. Succesvol zijn op deze manier draagt dus de kern van mislukken in zich.

Gelukkig had Greg ook bedacht dat het doorbreken van je tot nu toe werkende succesfactoren nog niet zo eenvoudig was als het klinkt en hij kwam -via wat andere blogs- gelijk met tips die neerkwamen op: ga door de klerenkast van je ervaringen heen en gooi alles eruit wat je eigenlijk nooit draagt. Bij mij is dat, als ik het over mijn kleren heb, toch zeker de helft. En ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar voor mij is het wegdoen van deze kleren lastig. Misschien draag ik die broek toch ooit nog een keer. O ja, die blouse is eigenlijk best leuk en past goed bij die rok die ik ook eigenlijk nooit draag. Laat staan om dit voor je talenten en ervaringen te doen. Daar is de ‘bezit’ en dus de ‘loslaat’ factor nog lastiger te definiëren  Hoe gepassioneerd ben ik over het maken van websites? De ene website wel en de andere niet. Wat moet ik dan loslaten? Die ene website? Of het maken van websites?

Greg zegt dat ik de vraag eigenlijk om moet draaien: In plaats van te vragen hoe belangrijk ik iets vind moet ik vragen: hoeveel zou ik ervoor over hebben om het te krijgen. In dit geval dus: hoeveel zou ik ervoor over hebben om websites te kunnen maken? Nou Greg.. geen idee!

Zo gaat het bij mij eigenlijk bij al die ‘maak van je leven een succes’ blogs en boeken. Het begint met echt een eye opener, de lightbulb schiet schitterend aan, maar bij het doordenken zelfs al van de rommelige details van mijn dagelijkse leven gaat het mis. Ik weet wel wat mijn passie is, maar ik heb geen flauw idee hoe ik daar mijn brood mee zou moeten verdienen.

Wat spreekt mijn talent echt aan? En, waar heeft de wereld behoefte aan? Dat is niet iets dat je volgens hem in een keer oplost, maar vragen die je constant moet stellen en waarmee je in eerste instantie dingen en bezigheden moet gaan elimineren. Er kan pas wat bij als je er eerst echt iets uit durft te doen.