Morgen ga ik naar de Nieuwe economie. Dat is een bijeenkomst, in Apeldoorn, waarin iedereen die zich bezighoudt of wil bezighouden met de nieuwe economie anderen met dezelfde interesses kan ontmoeten. Als je een speler wil zijn kun je je verhaal op een tafel/kraampje uitstallen en als je gewoon nog even wil rondlopen dan ben je een bezoeker. Ik had me eerst als bezoeker aangemeld, het is altijd lastig om ergens voor uit te komen en ‘van de nieuwe economie zijn’ zou wel eens kunnen lijken op ‘alternatief’ en nou ja.. iedereen snapt me. Maar, een paar dagen later heb ik me bedacht en schreef ik me in als speler.

Wat is die nieuwe economie eigenlijk?

Sommige van de vragen en ideeën die ik morgen voor het eerst letterlijk op een tafel ga leggen houden me al jaren bezig, andere begrijp ik pas goed nu ik als het ware gedwongen wordt om te pitchen wat ik de komende jaren graag wil realiseren: een online verdienmodel voor die nieuwe economie. Ik ben altijd op mijn best als ik de vertaalslag kan maken van verheven idealen en mooie modellen naar iets dat echt moet gaan werken. Waarschijnlijk ga ik morgen inmens veel prachtige verhalen horen, maar hoe gaan we het nu echt doen? Echte boterhammen, met echte lokaal geteelde en gemaakte kersenjam dus voor en door echte mensen die er echt van moeten kunnen leven. Daar zit de voor mij meest interessante crux en uitdaging. Zolang we  geen definitie hebben, noch echt op schaal werkende prototypes van wat de economie is van de nieuwe economie, blijven veel mooie verhalen en theorieen voor mij toch heel vaak te vaag.

Maar, kritiek hebben is makkelijk. Het is nu de avond voor en daar zit ik dan, met mijn coming out. Nog net op tijd wat dingetjes in elkaar gedraaid en foamboards besteld, maar wat ga ik er nu op zetten? Waar ga ik specifiek over worden? Hoe gedetailleerd stort ik mijn constant doorbroedende hoofd nu uit op een paar sheets en op zo’n tafeltje? Mooie verhalen genoeg, maar wat wil ik nu eigenlijk in die nieuwe economie?

Alleen als je het vanuit de aarde opbouwt..

En daar had ik mijn kapstok. De aarde. Of eigenlijk begon de gedachte bij profit. In het huidige systeem of de oude economie staat profit boven alles. Groei moet er zijn en als dat klopt dan willen bedrijven nog wel even naar duurzaamheid kijken of naar personeelsbenefits. Niet de klant maar de aandeelhouder staat centraal. Maar, wat eigenlijk centraal moet staan is de planeet. Letterlijk. Pas als je voor de aarde zorgt, kan de aarde zo gezond worden dat ze voor ons zorgt. En dat is het begin van genoeg voor de dieren en de mensen. Als je je denken en doen over de nieuwe economie bij de mensen begint, wat ik toch veel mensen zie doen, dan heb je nooit die echt heel stevige basis. Anders gezegd, op mensen en mensensystemen gebaseerde modellen zie ik in de praktijk te snel weer terugvallen in wantrouwen en profitdenken. Dat zit bij mensen gewoon te diep ingebakken en het model mist gronding met iets groters in het systeem. Alleen als je vanuit de aarde opbouwt kan er echte waarde ontstaan in de zin van niets naar iets en zal vertrouwen in het netwerk een basis krijgen die gezond is, seizoenen kent, plagen en gelukjes, en dus rijk is als het leven zelf.
Begin bij het voeden en vervolgens het oogsten van het land, ontwikkel een online platform dat toelaat dat alle soorten people daar makkelijk hun waarde en rijkdom en kwaliteiten aan toe kunnen voegen en laat zo profit ontstaan voor iedereen die ook evenredig weer over iedereen inclusief natuurlijk de bewerkers van het land en de eindklanten wordt verdeeld en ontwikkel zo een verdienmodel dat werkt als een netwerksysteem en niet als een nieuwe tussenpersoon, zoals de ubers van deze wereld dreigen te worden. De nieuwe economie wordt alleen dan namelijk ook echt een nieuwe economie en niet een oude in een nieuw hip jasje: aarde, community en eerlijke verdeling over het netwerk moeten centraal staan.

En ik zoek..

Laat dit dan online mijn coming out zijn: ik zoek  samenwerking met een groot stuk land en/of een groep boeren die aan het omschakelen zijn van monocultuur naar polycultuur (permacultuur of voedselbos), liefst in de provincie Gelderland of Overijssel en ik zoek fondsen of geld om met deze groep op dit land het verdienmodel letterlijk vanaf de grond op te bouwen, en vandaaruit in verbinding te brengen met waardetoevoegers en klanten en zo het netwerk compleet te maken. Want geloof me, er komt geen nieuwe economie als het niet een echt economisch systeem wordt waar echte mensen ook echt van kunnen leven. En als wij het systeem niet zelf ontwikkelen, wie doet het dan?

 

Later toegevoegd: op dit congres heb ik Louis Dolmans ontmoet, en die had net Mark Shepard zover gekregen dat hij naar Nederland wilde komen. Ik help hem nu om het congres te organiseren en hij helpt mij om het permacultuur verdienmodel inclusief online marktplaats te realiseren. Lees er meer over in Paradijs is een serieuze optie.